Elementor Header
Privrednici su:

Pismo Predsednika UGIS-a inženjerima Srbije o pobedi UGIS-a!

Pismo Predsednika UGIS-a inženjerima Srbije o pobedi UGIS-a!

Poštovana gospodo,

Obaveštavam Vas da je UGIS vratilo dostojanstvo, čast,ugled i pravo na rad svim građevinskim, mašinskim, elektro i saobraćajnim inženjerima Srbije jer je uspelo da promeni član 117 zakona o planiranju i izgradnji RS iz 2003 godine, omogućili smo da i mi imamo pravo na licencu i da budemo članovi Inženjerske komore Srbije.

Za ovo su se izborili predsednik UGIS-a ing Živojin Vujanivić-Žiko a mnogo su mu pomogli: ing Đura Đurđević vlasnik DOO Gradina iz Beograda, ing Jovanović Milivoje iz Beograda, ing Okanović Miloš iz Novog Sada, ing Vučićević Dragan suvlasnik DOO VING iz Kraljeva-Mrčajevaca i svi ostali članovi UGIS-a jer su svojim prisustvom na sastancima pomogli realizaciju ovog velikog posla.

Usvojeni tekst izmene 117 člana zakona o planiranju i izgradnji napiso je predsednik UGIS-a ing Živojin Vujanović a taj teks su podržali članovi UGIS-a. Ovaj tekst zakona omogućava inženjerima da budu odgovorni rukovodioci radova, nadzorni organi, članovi komisije za tehničke preglede, stvorio je uslove da inženjerima poslodavac poveća platu a poslodavcima je smanjio troškove i olakšao organizaciju posla.

Da bi se promeno 117 član zakona o planiranju i izgradnji bilo je potrebno: otići na oko 70 ( sedamdeset ) sastanaka od Subotice, Novog Sada, Beograda, Čačka i Vrnjačke Banje; napisati oko 600 strana teksta; poslati na razne adrese oko 7000 strana teksta; pisali štanpanim i elektronskim medijima i napisati 68 članova predloga za izmenu zakona.

Bili smo na sastancima sa predsednicima opština, Izvršnog veću Vojvodine, Privrednoj komori, višim školama, na savetovanju građevinskih tehničkih škola, gređevinsko tehničkim školama, Savezu građevinskih inženjera i tehničara Srbije, Inženjerskoj komori Srbije, parlamentarnim strankama u Skupštini R. Srbije.

Poslali smo pisane matreijale ( bilo ih je jako mnogo ) i slali na sledeće adrese: Ustavnom sudu RS ( dve tužbe ); Predsedniku republike Srbije gospodinu Borisu Tadiću, Predsedniku Vlade RS gospodinu Voislavu Koštunici, Ministru za kapitalne investicije Velimiru Iliću, Ministru prosvete, svim parlamentarnim strankama u Skupštini RS, Odboru za urbanizam i građevinarstvo u skupštini RS, svim značajnim štanpanim i elektronskim medijima.

Podsećam sve kolege ( neverne Tome ) koji su mišljenja da su inženjeri izostavljeni iz prošlog zakona greškom i da bi se ta nepravda ispravila sama od sebe da greše i to dokazujem sledećim argumentima:Vlada RS je bila protiv iymena pa je predložila izmenu 117 člana zakona koja je gora nego predhodna (Tim predlogom je praktično predloženo da inženjeri mogu biti poslovođena objektima P+2 površine 800 m2 a što znači na većim objektima nebi mogli biti ni poslovođe ); Inženjerska komora Srbije je bila protiv izmene 117 čelana i za to se borila preko svojih prestavnika u Skupštini RS; Skupštinski odbor za urbanizam i graževinarstvo je bio protiv promene 117 člana zakona.

Za ovaj uspeh zaslužni su i narodnim poslanicima : Socijalističke partije Srbije, Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije a za zakon su glasali i poslanici Nove Srbije i odcepljeno krilo SPO i ja im se zahvaljujem.

Za sada toliko, ostale informacije dobit će te 10 juna 2006 god na godišnjoj skupštini.

Molba: Molim članove UGIS-a koji nisu izmirili članarinu, a ona iznosi 100 eura godičnje, da je izmire kako bi izmirili naše obaveze. članarinu uplatiti na žiro račun UGIS-a 205-68848-57

Predlog : Predlažem članovima UGIS-a da ovo pismo proslede svojim prijateljima- poznanicima građevinskim, mašinskim, elektro, saobraćajnim inženjerima iz dva razloga a ima ih više:

  • vlast RS planiraju da pišu novoi zakon o planiranju i izgradnji pa je potrebna jaka organizacija i masovnost da nas nebi ponovo izostavili iz zakona i
  • da se zna da je UGIS zaslužan za ovu izmenu zakona.

 

Sa poštovanjem!

Dana 21.05.2006 god.

Predsednik UGIS
Vujanvić Živojin građ. inž
Naslovna
Naslovna
Naslovna
Scroll to Top