Elementor Header
Privrednici su:

KO JE KRIV, ŠTO NAM SE OBJEKTI RUŠE A RADNICI GINU NA GRADILIŠTU?

KO JE KRIV, ŠTO NAM SE OBJEKTI RUŠE A RADNICI GINU NA GRADILIŠTU?
Ko je kriv što je došlo do samorušenja stambene zgrade na Zlatiboru? Ko je kriv što je došlo do rušenja objekata u Dubljanskoj ulici u Beogradu?Ko je kriv što nam radnici ginu na gradilištu, ko je kriv za ovu nesreću u Zemunu kad su poginula 4 radnika?
Poštovani čitaoci!
U nameri da informišemo građane i stručnu javnost, o uzrocima koji dovode do samo-rušenja objekata, i da podstaknem čitaoce na razmišljanje o ovom problemu i potrebi da zajednički, udruženi nateramo Ministarstvo građevina i Inženjersku komoru Srbije da budu odgovorni, da donesu zakone i propise, koji će sprečiti ovakve nesreće u budućnosti.

Da bi IKS i ministarstvo građevina razumelo ovaj problem, moramo ih podsetiti na neke nesreće, moramo im postaviti pitanja na koja bi oni trebali dati odgovor!

Molim vas gospodo, odgovorite!

Ko je kriv što je došlo do samorušenja stambene zgrade na Zlatiboru?

 

Ko je kriv što je došlo do rušenja objekata u Dubljanskoj ulici u Beogradu?

Ruševina zgrade u Beogradu u Dubljanskoj ulici! http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=10&dd=13&nav_id=323244 i http://rs.n1info.com/a202251/Vesti/Vesti/Stanari-Dubljanske-i-dalje-cekaju-na-odstetu.html

Ko je kriv što nam radnici ginu na gradilištu, ko je kriv za ovu nesreću u Zemunu kad su poginula 4 radnika?

Glavni krivac, što je došlo do rušenja pomenutih objekata i obrušavanje zemlje u radnim jamama, je Zakon o planiranju i izgradnji RS. Postojeći zakon omogućava lošu gradnju, ugrožava bezbednost radnika, slućajne prolaznike i buduče stanare ili posetioce.

Dokazi koji potvrđuju, da je postojeći zakon kriv za ove nesreće!

1. Postojeći zakon predviđa, da nadzornog organa angažuje investitor, koji ga i plaća. U ovom slučaju, nadzorni organ zavisi od investitora, pa zbog toga mnogi nadzorni organi nisu u mogućnosti da sprovedu potpunu kontrolu gradnje.

Podsećam! Udruženje građevinskih inženjera Srbije – UGIS ponudilo je rešenje ovog problema. Predložili smo da se nadzor nad izvođenjem radova podeli u dva dela. Državni nadzor, nadzor koji organizuje država o trošku investitora a kontroliše stabilnost objekta i zaštitu čovekove okoline, i investitorski nadzora koji organizuje investitor o svom trošku a kontroliše sve ostale radove.

Pitam! Da li bi se ovaj objekat sa slike srušio, da je nadzornog organa imenovala država? Da li bi investitor mogao toliko da štedi i da tom štednjom ugrozi živote budućih stanara?

2. Predsednik IKS, gospodin Pr Dr. građ šumarac posle rušenja zgrade na Zlatiboru izjavio je! Ovo je sramota za građevinsku struku Srbije, sud časti oduzeti će licence licima koja su odgovorna za ovo. Profesor je upravu, kad kaže da je ovo sramota za Srpsko graditeljstvo, ali nije rekao: ko je bio odgovorni: projektant, izvođač radova i nadzorni organ. Ove informacije nema na sajtu IKS.

Pitam profesora i ministra! Da li su vlasnici apartmana zadovoljni sa ovom izjavom ? Da li će država nadoknaditi štetu vlasnicima apartmana?

Podsećam! Udruženje građevinskih inženjera Srbije – UGIS predložio je IKS, da komora uvede obavezu da svi nosioci licenci obavezno prijave IKS gde rade, šta su projektovali, na kom objektu su odgovorni izvođači radova i na kom objektu su odgovorni nadzorni organi, a IKS je obavezna da sve ovo stavi na sajt IKS. Da je ovaj predlog prihvatila IKS, mi bi danas mogli da saznamo ko je bio projektant, izvođač i nadzor na ovom objektu koji se srušio.

Naslovna
Naslovna
Naslovna
Scroll to Top