Elementor Header
Privrednici su:

OBLAGANJE FASADE KAMENIM PLOČAMA

OBLAGANJE FASADE KAMENIM PLOČAMA

Na ovom primeru prikazane su greške projektanta, izvođača radova i investitora u oblaganju fasade kamenom.

Moja namera  je da na ovom primeru ukažem na greške i da pokažem kako bi ja rešio ovaj problem i  zato nisu spomenuti mesto, projektant, izvođač radova i investitora.

Investitor se odlučio za ovakvo rešenje iz dva razloga, estetskog, dugovečnosti fasade i on da nabavlja potreban materijal. Dole prikazane slike kazuju da ovaj drugi uslov, dugovečnost fasade, nije ispunjen jer je objekat star samo tri godine.

OBLAGANJE FASADE KAMENIM PLOČAMAOBLAGANJE FASADE KAMENIM PLOČAMA

Slika restoranaSlika restorana

Projektant je predvideo kamenu fasadu, investitor kupio materijal a izvođač radova izvo lepljenje kamenih ploččččččččččččččččččččččččččččččččččččččččččččččččččččččččččččččica na zid od opeke-cigle sa lepkom.

OBLAGANJE FASADE KAMENIM PLOČAMA

Slika pokazuje kako je kamena fasada otpala

OBLAGANJE FASADE KAMENIM PLOČAMA

 

Pažljivim posmatranjem slike 3 i 4 vidimo da je zid od cigle čist, što znači da je lepak sa sobom odneo i deo cigle i da je problem u površinskom sloju cigle.

Moje rešenje za ovakve fasade.

Preko zida od cigle, betona, siporeka postaviti vareno čelično pletivo vezano tiplama dužine 12cm. Tiple postavljati na 40 cm,OBLAGANJE FASADE KAMENIM PLOČAMA

Posle postavljanja mreže zid oprati sa vodom pod pritiskom-puromatom.Prvi razlog zašto zid peremo vodo je da ostranimo kontaktnu nečistoću sa zida i budućeg lepka.Drugi razlog pranja zida sa vodom je, da zid dobije potrebnu vlagu da ne bi došlo do brzog sušenja-pregorevanja lepka na kontaktu sa zidom zato što suv zid brzo povlači vodi iz lepka.

 OBLAGANJE FASADE KAMENIM PLOČAMA

  • Obavezno koristit kvalitetan i odgovarajući lepak.
  • Pre početka lepljenja kamene fasad, preporučujem da izvšite probno lepljenje tako što na zid nalepite kamena ploče i posle tri do 7 dana ih skidate i donosite svoj zakljčak.
  • Kamen obavezno pre lepljenja nakvasiti vodom, u zavisnosti od vrste kamena i vremenskih uslova zavisi koliko kamen treba nakvasiti.

Ing Vujanović Živojin

Naslovna
Naslovna
Naslovna
Scroll to Top