Elementor Header
Privrednici su:

Projekat oživljavanja privrede preduzetništva u Srbiji

Projekat oživljavanja privrede preduzetništva u Srbiji

Projekat br 2

Ovaj projekat nudi rešenje kako sprečti prevare i kako uvesti disciplinu kod plaćanja.

Uvod:

Vlada RS je uspostavila takva pravila privređivanja da je moguće prevariti poslovnog partnera a da za to ne odgovra, jer je sve po zakonu. Zbog ovakvih pravila mnoge male firme su propale a radnici su ostali bez posla jer pojedini privrednici namerno ne plaćanja svoje dugova.

Dole prikazani primedi ukazuju na problem ne plaćanja dugova i ponudi smo projekat-rešenje kako ovaj problem rešiti.

Primer:

Otvorite dva preduzeća, za to vam je potrebno dva puta po 500 eura, prvo preduzeće zadužite, poverioci Vas blokiraju a Vi onda osnovna srestva i robu prebacite u drugo preduzeće i nastavite normalno da radite a prvo preduzeće odvedete u stečaj i tako upropastite nekoliko zdravih malih preduzeća koji pošteno rade i po pravilu redovno plaćaju porez i boje se vlasti.

Mnogi privrednici ovo rade smišljeno i namerno odu u blokadu osnuju novo preduzeće-radnju sa namerom da se otarase starih dugova i nastave da rade kao da se ništa nije desilo.

Pojedini privrednici na svoje ime i ime svojih članova porodice kupuju skupe automobile vrednosti i po 60.000 eura, stanove, plovila-jahte ili drugu nekretninu a neće da plate dug svojim poveriocima. Ovakva praksa je opasna jer poverioce ( uglavnom male preduzetnike ) dovodi u velike probleme tako da su oni prinuđeni da otpuštaju radnike pa čak i da zatvaraju svoj biznis. Ovo je čista prevara a to omogućava sadašnji sistem.

Nažalost ovaj sistem postiže preduzetnike u Srbiji da razmišljaju kako nekoga da prevare a da bude po zakonu, a ne kako unaprediti svoj biznis.

Nažalost ovo je vrlo raširena pojava u Srbiji, a vlast i pored upozorenja ništa ne čine da spreče ovu štetnu pojavu.

Ovakva praksa ubija zdrava i poštena preduzeća-radnje, proizvodi kriminal i korupciju.

alt

Mnogi mali privrednici stavili su katanac na svoje firme a mnogi će

još staviti zbog nebrige vlasti jer neće da reši ovaj problem.

REŠENJE OVOG PROBLEMA

Tražimo od Vlade RS da određenim zakonima reši ovaj problem na sledeći način:

 • Odgovorna lica u preduzećima-radnjama ( direktori, rukovodioci i vlasnici radnji ) čije preduzeće-radnja ode u stečaj ili je blokirano duže od 60 dana, kaznit će se zabranom vršenja poslova odgovornog lica sa minimum 5 godna. ( Odgovorna lica su direktori, vlasnici preduzeća i radnji i lica koja su ovlaštena da podpisuju ugovore, virmane i račune. )
 • Odgovorno lice u preduzeću ili radnji krivično će odgovarati za prevaru uz zaprečenu kaznu zatvora u trajanju 3 do 10 godina zatvora ukoliko ne izmiri obaveze prema poveriocima tako što dovede preduzeće radnju do stečaja a kupi: nekretninu, skupe automobile, plovila ili novac stavi na štednju na svoje ime ili ime članova svoje porodice.
 • Neizmireni dug posle ste?aja pripisuje se licima-vlasnicima preduzeća koje je otišlo u stečaj  i prenosi se u druga preduzeća gde ta lica imaju deonice.
 • Dug koji je nastao po osnovu zatvaranja radnji a nije izmiren jer nema iz čega, posebno se evidentira i veže za ime vlasnika i deponuje u sud, a naplaćuje se od imovine koju dušnik uknjiži na svoje ime ili naslećuje.

Obrazloženje predloga :

Ukolikoi vlast prihvatila ovaj predlog stvorila bi se poštena pravila privređivanja, smanjio privredni kriminal i korupcija, privrednici bi imali sigurne partnere a država stabilno zapošljavanje.

 • KAKO MOŽETE POMOĆI ?
 • Možete pomoći na sledeći način:
Donacijom ” Udruženje građevinskih inženjera Srbije -UGIS “:
 • Udruženje građevinskih inženjera Srbije -UGIS
 • Broj računa : 205-68848-57 Komercijalna banka
Reklamiranjem na sajtu ” Privrednici Srbije”:
 • Reklamiranjem Vaše firme na sajtu, Privrednici Srbije !
  Kontakt osobaVujanović Živojin
Donacijom na račun :
 • 160-5800100184731-95 Banka Inteza
 • Vujanović Živojin
 • Sa poštovanjem.
 • Autor projekta !
 • Ing Vujanović Živojin
Naslovna
Naslovna
Naslovna
Scroll to Top