Elementor Header
Privrednici su:

Kako pokrenuti proizvodnju

Kako pokrenuti proizvodnju

Projekat br 1

Ovaj projekat govori o pogrešnoj ekonomskoj politici u RS koja je dovela da se ugasi industriska proizvodnja i nudi rešenje kako obnoviti industrisku proizvodnju u RS, zaposliti nezaposlene, povećati plate i penzije

Uvod:

Ako poredimo industrijsku proizvodnu u Srbiji u 2009. godinu sa  1989. godinom dolazimo do poražavajućeg rezultata da industrijska proizvodnja u prošloj godini nije dostigla ni 40% od one koju smo imali u 1989. godini.

Podsećam Vas da su  1989 godine sledeće firme živele i radile  u Bečeju a to su: Zidar, Bečejtrans-teretni saobraćaj, Nova moda, 8 oktobar, Fadip, Jedinstvo, Platnara, živinopromet, Pivara, Univerzal itd i da je u njima radilo 10.000 radnika  i ostvarivali prosečnu platu u Bečeju od 1.000 DM ( maraka ) što je više od današnjih 1.000 eure a u 2010 godini ove firme ne postoje, radnici nigde ne rade a prosečna plata je ispod 200 eura.

Kako pokrenuti proizvodnju

Samo u ovoj fabrici 1989 godine radilo je 2.500 radnika, primalo platu više

od današnjih 1.200 eura i na na kraju godine primali 13 platu.

Poredeći ovu i prošlu godinu pad u trgovini je oko 25% a u građevinskoj industriji je oko 50 % i sa tendencijom pogoršavanja.

Predhodni stav govori da:  trgovci nemaju kome da prodaju robu, i ako su im radnje pune robe, prevoznici nemaju šta da prevoze, paori nemaju kome da prodaju svinje,  a građevinske firme-radnje nemaju za koga da grade kuće i stanove jer nema investitora itd.

Kupca i investitora možemo dobiti samo ako stvorimo sistem da naši privrednici dobiju šansu da ponču nešto da proizvode a to će stvoriti realno zapošljavanje i povećanje plata.

Projekat

Tražimo od lokalne, pokrainse vlasti i Vlada RS da uvaži interese malih i srednjih preduzeća i da dole iznete predloge podrži odgovarajućim zakonima.

 

KAKO STVORITI USLOVE ZA RAZVOJ PROIZVODNJE, PREDUZETNIŠVA, STVARANJE INVESTITORA I KUPACA.

 

Sadašnja praksa nekontrolisanog uvoza, svega i svačega, dovela je do toga da se u Srbiji ništa ne isplati proizvoditi a to je dovelo do: ne postojanje kupaa roba i usluga, ne postojanje interesa za proizvodnim preduzetništvom, velike nezaposlenosti, malih plata i ne zainteresovanosti velikih kompanija da ulažu u Srbiju jer sa prosečnom platom od 200 eura nemaju kupca za svoju robu.

Ovakav sistem je lokalnoj samoupravi vezao ruke u dovođenju stranih investicija. Možemo mi davati i besplatno opremljeno građevinsko zemljište investitorima, oni neće doći jer nemaju kome prodati svoj proizvod kad je prosečna plata 200 eura.

Ovakav sistem je kod domaćih preduzetnika ubio svaku nadu o odpočinjanju neke proizvodnje jer su svesni da ih uvoznik sa dampin cenama može uništiti.

REŠENJE PROBLEMA

Da se uvoznici zakonom obavežu da svoj uvoz u RS pokriju izvozom slične robe, po sledećem modelu :

  • u 2011. godini da svoj uvoz pokriju sa 10% izvoza,
  • u 2011. godini da svoj uvoz pokriju sa 20% izvoza,
  • u 2011. godini da svoj uvoz pokriju sa 30% izvoza,
  • u 2011. godini da svoj uvoz pokriju sa 40% izvoza

Tražimo od Vlada RS uvaži interes malih i srednjih privrednika i da gore pomenuto rešenje ovog problema usvoji i podrši odgovarajućim zakonima.

Ukoliko bi vlada RS donela predložene zakone desilo bi se sledeće:

  • Proizvodi PIK Bečeja bi se pojavili u mega marketima Merkatora, Ideje, Kore itd i u drugim državama a to znači povećanje proizvodnje i novo zapošljavanje,
  • Uvoznici tekstila bi organizovali sopstvenu proizvodnju tekstila ili u saradni sa postojećim preduzećima  radnjama organizovali proizvodnju tekstila za izvoz. Tako bi se stvorio uslov da neka tekstilna radnja u Bečeju počne proizvodnju odevnih predmeta a to znači novo zapošljavanje.

Kako pokrenuti proizvodnju

Stvorili bi se uslovi da se otvori ovakva fabika ili mali pogon.

  • Uvoznici iz mašinske industrije bili bi prinuđeni da organizuju sopstvenu proizvodnju delova ili u saradni sa postojećim preduzećima  radnjama organizovali proizvodnju mašinskih komponenti  za izvoz. Ovo rešenje bi pružilo Fadipu šansu da požne ponovo sa proizvodnjom nekih komponenti.
  • Ovo rešenje bi dalo šansu lokalnoj vlasti ( na primer Bečeja ) da dovede nove investitore u industrisku zonu.

Napomena:

Autor ovog projekta je svestan da je malo verovatno da će vlada i skupština RS usvoit ovo rešnje. Neće ga usvoiti jer ona štiti interese velikih firmi a one su po pravilu uvozničke firme a vlasnici tih firmi su prestavnici vlasti i narodni poslanici.

Ovaj projekat poslali smo: predsedniku države, vlade, ministrima: trgovine, građevinarstva, za kapitalne investicije itd.

ing Vujanović Živojin

Naslovna
Naslovna
Naslovna
Scroll to Top