Elementor Header
Privrednici su:

PISMO INŽENJERIMA I PRIVREDNICIMA SRBIJE

PISMO INŽENJERIMA I PRIVREDNICIMA SRBIJE

PISMO INŽENJERIMA I PRIVREDNICIMA SRBIJE

Poštovani inženjeri,

Udruženje građevina inženjera Srbije-UGIS i udruženje Privrednici Srbije, napisalo je primedbe na predloženi ?Nacrt zakona o uređenju prostora i izgradnji?, koje je napisalo Ministarstvo građevina, sa namerom, da popravimo predloženi nacrt zakona.

Napisali smo: 72 člana zakona i pismo, sa molbom da ne prihvate predloženi nacrt zakona i poslali na sledeće adrese:

Primedbe, predloge i molbu, da ne prihvate nacrt zakona, poslali smo:

Pismo molbu, da ne prihvate predloženi nacrt zakona, koju smo poslali gore pomenutim, šaljemo i Vama, uz ovo pismo !

U pismu, koje je pratilo naše primedbe i predloge zakona, zatražili smo ostavke: Ministra građevina, rukovodstva Inženjerske komore Srbije i rukovodstva Privredne komore Srbije. Ostavku tražimo, zato što su napisali ovako loš predlog zakona !

Mi znamo da oni neće podneti ostavke i neće prihvatiti naše predloge. Tražeći ostavku, pomenutih lica, mi želimo da čitaocima pokažemo! Ko je kriv za propadanje građevinske privrede u Srbiji? A nudeći predloge, kako rešiti ove probleme, pokazujemo da postoji rešenje za iste.

Ovu borbu, za bolji zakon o planiranju i izgradnji, tebalo je da organizuju od onih koji za to plaćeni. Trebalo je da rukovodstvo Inženjerske komore i PKS, stane na čelo te borbe. Oni to nisu učinili, i zato i ih pitamo !

Pitamo rukovodstvo Inženjerske komore Srbije i rukovodstvo Privredne komore Srbije!

26-02-5

 

1. Poštovana gospodo, zašto niste organizovali okrugli sto, sa ljudima koji su napisali primedbe i predloge zakona? Ako su inženjeri mogli da napišu primedbe i predloge i da Vam to pošalju. ( 200 inženjera je napisalo primedbe i predloge i to Vam poslali. UGIS je napisao 72 člana zakona i to poslali Inženjerskoj komori Srbije i PKS. ) Mogli ste Vi da organizujete okrugli sto, da autori teksta, usmeno objasnimo svoje primedbe i predloge ? Vi to niste učinili, a mogli ste, imate: novac, prostor, kadrove !

2. Poštovana gospodo, zašto niste primedbe i predloge, koje ste dobili, objavili na sajtu Inženjerske komore i Privredne komore? Vi to niste uradili, a mogli ste, imate: novac, sajt i kadrove!

3. Poštovana gospodo, zašto niste organizovali forum na internetu, gde bi članovi mogli da kritikuju ili da hvale određena predloge ? Vi to niste uradili, a mogli ste, imate: novac, sajt i kadrove !

4. Poštovana gospodo, zašto rukovodstvo Inženjerske komore i PKS, nije širu javnost obavestila o primedbama i predlozima na zakon, koji su dali inženjeri i privrednici? Mogli ste organizovati konferenciju za štampu, i pred kamerama objasniti, šta inženjeri i privrednici zameraju predloženom nacrtu zakona ! Vi to niste uradili, a mogli ste, imate novac !

5. Poštovana gospodo, zašto niste zakupili prostor na nekoj televiziji, koja ima nacionalnu frekvenciju, i objasnili šta ne valja u predloženom nacrtu zakona i šta predlažu inženjeri i privrednici ? Vi to niste uradili, a mogli ste, imate novac !

6. Poštovana gospodo, zašto niste podržali naš predlog zakona, koji predviđa da inženjeri sa licencom moraju da rade predmer i predračun radova za javnu nabavku i moraju biti članovi komisije za javnu nabavku ? Zašto se plašite našeg predloga, koji omogućava da neki inženjer sa licencom uradi predmer i predračun radova za neku javnu nabavku ili bude član komisije za javnu nabavku, i tako zaradi neki novac, na primer 40.000 dinara. Da li se plašite da će se inženjeri obogatiti?

7. Poštovana gospodo, zašto niste podržali naš predlog zakona, o osnivanju Građevinske komore u okviru reformisane Privredne komore Srbije. Da li se plašite da bi se tako smanjio Vaš uticaj kod dodele odre?enih poslova !

Da postojeći zakon i predloženi Nacrt zakon o uređenju prostora i izgradnji, proizvodi kriminal, korupciju i uništava građevinsku privredu, pokazuje primer izvo?enja radova na rasveti mosta Beška. Radove na rasveti mosta Beška izvela je firma muzičara Vlade Georgijeva, i ako firma Vlade Georgijeva nije stručno osposobljena za obavljanje tih poslova.

Kad se zakonom ne propiše ko može raditi određeni posao, onda to može da radi svako, a onda je to kriminal i korupcija.

Pitamo rukovodstvo Inženjerske komore Srbije i rukovodstvo PKS ! Zašto niste digli glas protiv ovakvog bezobraznog nameštanja poslova ?

Napomena !

Pročitajte članak u dnevnim novinama Alo, na web adresi: http://www.alo.rs/stari-alo/Firma_Vlade_Georgieva_osvetlila_most_Beska/46754

26-02-3

8. Poštovana gospodo, zašto niste podržali naš predlog zakona, o uvođenju u zakon Arhitekte grada ? Da li se plašite da bi arhitekte dobile preveliku moć i tako smanjili Vaš uticaj, ili su naši gradovi toliko uređeni i lepi, pa bi arhitekta grada uništili tu lepotu ?

9. Poštovana gospodo, zašto niste podržali naš predlog zakona koji obavezuje vlasnike objekata, da fasade na svojim objektima drže u tehnički ispravnom i vizuelno lepom stanju. A ako to vlasnici objekata neće da urade, iz bilo kog razloga, onda je grad odnosno opština, obavezna da to urade o trošku vlasnika objekta.

Niste podržali ovaj naš predlog zakona, zato što bi zakon obezbedio: više posla građevinskoj operativi, novo zapošljavanje i veće plate inženjerima.

Niste podržali ovaj naš predlog zakona, zato što Vi stanujete u nekoj zgradi, gde treba da se radi fasada, pa zato ne želite da ga podržite.

Niste podržali ovaj naš predlog zakona zato: što Vas ne interesuje građevinska operativa, i da li imaju posla; što Vas ne interesuju proizvođači građevinskog materijale i da li imaju posla; što Vas ne interesuju inženjeri, koji nemaju posla a oni koji rade, rade za platu od 35.000 dinara.

Sigurni smo da Ministar građevina neće prihvatiti naše predloge, jer oni to ne razumeju. Takođe smo sigurni da rukovodstvo Inženjerske komore Srbije i rukovodstvo Privredne komore Srbije neće podržati naće predloge. Takođe smo sigurni, da mi moramo nastaviti borbu, dok se ne donese logičan zakon, koji će poštovati struku, dostojanstvo inženjera i privrednika.

Nažalost za sledeći korak borbe, u zaštiti interesa inženjera i privrednika, potreban je veliki novac, a mi taj novac nemamo.

Sledeći korak u odbrani dostojanstva i interesa inženjera i privrednika je: predstavljanje ovog problema zakona kroz medije, okrugle stolove i skupljanje potpisa građana, za inicijativu, da se predlog zakona o planiranju i izgradnji, koji napišu inženjeri i privrednici, naše u skupštinskoj proceduri.

 

Zaključak !

Mi smo više uradili, u odbrani dostojanstva i interesa inženjera i privrednika, nego svi ostali zajedno. ( Ovde mislimo na rukovodstva: Inženjerske komore Srbije, Privredne komore Srbije i ostala rukovodstva strukovnih udruženja.)

Napomena !

Mi smo ovoliko uradili u odbrani: interesa i dostojanstva inženjera i privrednika ! A šta ste Vi uradili ?

Ovo je molba koju smo poslali: Predsedniku R. Srbije, Vladi R. Srbije, svim ministrima, Narodnim poslanicima, političkim strankama itd

Kako mošete pomoći ovu našu borbu !

  • Mođete se reklamirati na našem sajtu Privrednici Srbije. Za informacije javite se ing Vujanoviž Živojin, na telefon 069-155- 41-22
  • Mođete uplatiti donaciju na račun Udruženje građevinskih inženjera ? UGIS, na broj tekućeg računa205-68848-57Komercijalna banka
  • Mođete uplatiti donaciju na račun 160-5800100184731-95
  • Ako KUPUJETE robu i USLUGE od ŽAD-INŽENJERINGA, I na taj način će te pomoći našu borbu.

pomoc

Toliko od nas: Udruženja građevinskih inženjera Srbije-UGIS i udruženja privrednici Srbije.

alt

 

Vi sudite i ocenjuj te, koliko je ovaj projekat vredan!!!

TOLIKO OD NAS!!!  Udruženje Privrednici Srbije i Udruženje gra?evinskih inženjera Srbije ? UGIS !!!

SAD STE VI NA REDU!!!!!

 

Sa požtovanjem !

Predsednik UGIS i

Predsednik udruženja Privrednici Srbije

Ing Vujanović Živojin

069-155-41-22

Naslovna
Naslovna
Naslovna
Scroll to Top