Elementor Header
Privrednici su:

Kako zaustavit pljačku malih privrednika od strane SOKOJ-a

Kako zaustavit pljačku malih privrednika od strane SOKOJ-a

PLJAČKA SOKOJA!  KAKO ZAUSTAVIT PLJAČKU PRIVREDNIKA OD STRANE SOKOJ-A?

Ovaj projekat pokazuje kako je Vlada R. Srbije omogućila, udruženju građana estradnih umetnika SOKOJ, da pljačka privrednike Srbije i nudi rešenje, kako da se zaustavi ta pljačka.

Vlada Republike Srbije, mimo svake logike, zakonom je omogućila udruženju estradnih umetnika Srbije ( SOKOJ i drugim ) da nametnu svoj porez malim privrednicima, putem taksi i dala im pravo da oni ubiraju porez. Da otimaju novac od malih privrednika, da im prete, da im sude, da ih plaše.

Pod izgovorom, da štite autorska prava, službenici udruženje SOKOJ-a maltretiraju i ponižavaju male privrednike Srbije. Prete tužbama,  teraju ih da sa njima sklope ugovor o mesečnoj naknadi za slučaje radija u radnji, ako to oni odbiju, i neće da sklope ugovor, onda oni tuže privrednika. Sud ne poziva malog privrednika na ročište, po automatizmu presuđuje u korist SOKOJ-a, i na vrata dolazi presuda i izvršitelj. Mi, mali privrednici, ne  možemo da shvatimo Vladu R. Srbije, zašto je to dozvolila.

Dok vlasnici preduzeća i preduzetničkih radnji zatvaraju svoj biznis, zbog nedostatka posla, nameta države i otimačine koju vrši SOKOJ, dotle organizatori SOKOJA i muzičari hvale se svojim jahtama od milion eura, javno pričaju da izdavanje jednog muzičkog CD košta 100 000 eura. Hvale se, da CD košta 100 000 eura,  a ne pokazuju da su na taj iznos platili PDV porez, naravno da ga nisu platili, inače bi to pokazali.

Za jednu malu radnju, naknada SOKOJ-u  može biti  veća od plate radnika.

Ovaj lagodan život muzičara omogućio je SOKOJ, uz pomoć Vlade R. Srbije, tako što pljačka privrednike Srbije.

Kako zaustavit pljačku malih privrednika od strane SOKOJ-a

Koliko je ovaj zakon mimo logike i zdravog razuma, pokazati ćemo sa pitanjima, koja postavljamo Predsedniku Vlade R. Srbije. Nadamo se da će, Predsednik Vlade R. Srbije odgovoriti na pitanja,  ukoliko dobijemo odgovor, mi ćemo odgovor objaviti na ovom sajtu.

Pitamo Predsednika Vladi R. Srbije:

Poštovani gospodine Predsedniče, molim Vas da odgovorite na dole postavljena pitanja!!

 1. Molimo  Vas da objasni sledeću situaciju: radnik ( trgovac ), zbog nedostatka posla, u prodavnici na radnom mestu čita knjige našeg nobelovca Ive Andrića, i tada mali privrednik ne treba da plati naknadu za zaštitu autorskih prava, a kad taj isti radnik, na radnom mestu, sluša muziku na nekoj radio stanicu pomoću tranzistora ( Na primer:  Sluša pesmu Riblje Čorbe, Miroslava  Ilića ili nekog drugog ), onda treba da plati naknadu.Kako je ovo moguće ?
 2. Molimo  Vas da objasnite,po kojoj logici ja moram da platim  naknadu za slušanje muzike u svojoj radnji, prodavnici ili kancelariji, a ne moram da platim, ako tu istu muziku slušam kod kuće. Kako je to moguće ?
 3. Molimo  Vas da objasnite,zašto mali privrednici moraju da plate naknadu za slušanje muzike u njihovim poslovnim prostorima, a taj porez ne moraju da plate privatna lica, koja organizuju velike žurke, svadbe i slično. Kako je ovo moguće ?
 4. Molimo Vas da nam objasnite, šta je reklama?Ako vlasnik neke: prodavnice, kafane, frizerskog salona, automehaničarske radnje, itd izaberem da se u njegovoj radnji sluša Miroslav Ilić ili Riblja Čorba. U ovom slučaju, privrednik reklamira njihove pesme, pa Vas pitam, ko kome treba da plati.  Oni privredniku što ih ja reklamiram, ili privrednik njima što ih slušam ?
 5. Molimo Vas da objasnite malim privrednicima,zašto ste muzičare ( tekst piscima, kompozitorima i pevačima )  stavili u povlašćeni položaj, zašto ste im dali zakonsku mogućnost, da njihovo udruženje uvede dodatni porez ( zvani muzički dinar ) malim privrednicima, a svima je jasno, da su i bez ovog zakona bili u povlašćenom položaju, jer godinama ne plaćaju poreze i doprinose.

Svim građanima R. Srbije, malim privrednicima, pa i vama gospodine Predsedniče Vlade R. Srbije, poznato je da kad u kafani naručiš pesmu od muzikanata, nećete dobiti fiskalni račun, koji pokazuje da će se platiti PDV porez, porezi na prihod od samostalne delatnosti i doprinosi, a kad naručiš hranu ili piće, dobit ćeš fiskalni račun što pokazuje da će se platiti PDV.

Molimo Vas da objasnite privrednicima Srbije i čitaocima, zašto ste udruženju estradnih umetnika SOKOJ omogućili da ubiraju nelogičan porez, pod izgovorom zaštite intelektualne svojine, a niste omogućili udruženju Nikola Tesla i udruženju Mihailo Pupin, koji su svojom intelektualnom svojinom-patentima zadužili celo čovečanstva, dali pravo da i oni ubiraju nekakav porez. Zašto? 

Vlada R. Srbije kaže! Ne trba štititi intelektualnu svojinu ovih velikana!!!! 

Kako zaustavit pljačku malih privrednika od strane SOKOJ-a

Ali zato treba zaštititi intelektualnu svojinu muzikanata, na način koji je mimo svake logike.

Kako zaustavit pljačku malih privrednika od strane SOKOJ-a

Ovakvo ubijanje logike, ne može se više trpeti, i zato privrednici Srbije traže od Vlada R. Srbije:

TRAŽIMO OD VLADE R. SRBIJE DA:

 1. Da ukine zakon koji omogućava SOKOJ-u da ubira porez(porez zvani muzički dinar ) u potpunosti, jer je ovaj zakon mimo svake logike, vređa inteligenciju, maltretira male privrednike, proizvodi kriminal i štetan je po vaspitanje nacije.  Zakon uči građane Srbije, kako da dobro žive bez rada, i kako jedan posao-proizvod prodati više puta. ( Prevaranti, koji su jedan stan prodavali više puta i tako zavili kupce u crno, školu su naučili od SOKOJ-a ili je SOKOJ od njih naučio zanat, da više puta naplate posao ). 

Kompozitori i pevači svoj proizvod naplaćuju više puta! Kompozitor za svoj rad naplati: prvi put od pevača koji je pesmu snimio i za to ne plate PDV porez, drugi put od prodaje CD, treći put od drugog pevača  koji istu pesmu snimi i opet ne plati PDV porez, četvrti put jedanu istu pesmu-proizvod naplate kad pesmu prodaju pevaču iz okruženja i tu ne plati PDV porez i ( 1.000.000 ) milion puta godišnje od slušalaca uz pomoć ovog nelogičnog zakona.)

 1. Da zakonom i propisima, sve muzičare od kompozitora do pevača, obaveže da i oni plaćaju PDV porez,porez na prihod od samostalne delatnosti, sve doprinose, i da imaju fiskalne kase.

Ovakvo rešenje obezbeđuje:  jednakost kod privređivanja, umanjuje diskriminaciju  malih privrednika, uvodi poresku disciplinu. Iz poreza se obezbeđuje pare za: penzije penzionerima, plate policije, prosvete, državnih službenika, pa i za plate funkcionera i narodnih poslanika, a oni su omogućili muzičarima da ne plaćaju poreze.

Koliku štetu državi pravi ova grupa privrednika, pokazati ću na primeru koji su izneli sami pevači, u raznim TV emisijama. Oni tvrde ( pevači, kompozitori, tekst pisci, producenti) da izdavanje jednog CD-a košta oko 100.000 eura, a pojedini pevači ( kad se naljute) tvrde da niko od njih ne plaća porez, a to znači da po jednom CD ova grupa privrednika ošteti državu za 40.050 eura.

Dokaz:

Po jednom CD-u, muzičari utaje PDV porez u iznosu od 15.250 eura ( Dokaz: Stopa PDV poreza 18% = 100.000 x 15.25% = 15.250 eura ),

Po jednom CD-u, muzičari utaje doprinosa za PIO u iznosu od 12.000 eura ( Dokaz :Preračunata stopa PIO doprinosa je 15%=100.000 x 15% x koeficijent  K 0.8 =12.000 eura, koeficijent K je umanjenje za materijalne troškove )

Po jednom CD-u, muzičari utaje doprinosa za ZDR u iznosu od 6.400 eura ( Dokaz :Preračunata stopa PIO doprinosa je 8%=100.000 x 8% x koeficijent  K 0.8 =6.400 eura, koeficijent K je umanjenje za materijalne troškove )

Po jednom CD-u, muzičari utaje porez na prihod od samostalne delatnost u iznosu od 5.600 eura ( Dokaz :Preračunata stopa poreza na prihod od samostalne delatnosti je 7%=100.000 x 7% x koeficijent K 0.8 =5.600 eura, koeficijent K je umanjenje za materijalne troškove )

Po jednom CD-u, muzičari utaje doprinose za slučaj nezaposlenosti u iznosu od 800 eura ( Dokaz :Preračunata stopa doprinosa za slučaj nezaposlenosti je 1%=100.000 x 1% x koeficijent  K 0.8 =800 eura, koeficijent K je umanjenje za materijalne troškove )

Kad mali privrednik napravi 100.000 eura, od tog iznosa državi modra da plati 40.050 evra, i nema zakonsku mogućnost da taj svoj proizvod ponovo proda-naplati. Država je omogućila muzičarima da uzmu svih 100.000 eura, i zakon po kome mogu da pljačkaju male privrednike i ponižavaju ih.

Poštovani čitaoci, sad se zapitajte zašto su penzije male, zašto nema kupaca, zašto štrajkuju policajci, nastavnici, lekari itd.

Ovakvo drugi pišu o ovom problemu!

Kako zaustavit pljačku malih privrednika od strane SOKOJ-a

Citat B92 od 13.12.2011 god

Ruke uvis ovo je pljačka – retroaktivno

Privatne organizacije za zaštitu autorskih i srodnih prava uz saglasnost države teraju u bankrot ceo IT sektor. Za sve muzike uređaje, kompjuterske komponente, ali i druga tehnička roba koja u sebi sadrži audio-plejere ili fleš memorije, uključujući mobilne telefone, moderne veš mašine, frižidere ili šporete treba da se plaća “muzički dinar” od 3% i to retroaktivno od 2009.  Završen citat.

Da ne bi vlast ili neko drugi pomislio, da smo mi protiv intelektualne svojine, prinuđeni smo da predložimo, kako rešiti problem intelektualne svojine u ovoj oblasti.

Da bi svi privrednici bar malo bili ravnopravni moraju se poštovati određeni principi a oni su:

Svi moraju plaćati porez,

Zakonom se može dati pravo ubirana poreza i raznih taksi samo državi i državnim organima, a nikako nekim udruženjima, javnim preduzećima, javnim servisima i slično.

Kako zaustavit pljačku malih privrednika od strane SOKOJ-a

KAKO ZAŠTITITI INTELEKTUALNU SVOJINU? 

Zakon o zaštiti intelektualne svojine mora imati logiku, i uvažavati sadašnje vreme i tehnološki napredak. Logika se mora poštovati i kod zaštite intelektualne svojine estradnih umetnika i zakon im mora omogućiti sledeće.

Predlažemo Vladi R. Srbije, da izmeni zakon o intelektualnoj svojini u delu autorskih prava muzičara, i da:

 1. Zabraniti neovlašteno umnožavanje i prodaju CDi tu predvideti velike kazne za organizatore i distributere. Ovaj vid piraterije je zaustavljen jer nema više prodaje piratskih CD po pijacama i ulicama.
 1. Zakonom omogućiti, da udruženja estradnih umetnika mogu davati pravo, ko može izvoditi pesmenjihovih članova, i naknadu koju treba da plati neki anonimni bend ili  pevaču. Pevač i kompozitor, preko udruženja, rešavaju međusobni odnos sa novim pevačem i bendom.
 1. Zakonom obavezati vlasnike kafana, organizatore žurki i svadbi, da su obavezni da elektronskim putem obaveste udruženje, koji bend su angažovali i koji repertoar pevaju.
 1. Zakonom omogućiti pevačima, kompozitorima, tekst piscima, da mogu zabraniti pevanje njihovih pesamaza one pesme za koje su oni platili porez PDV, porez na prihod od samostalne delatnosti i sve doprinose i tu svoju zabranu stave na sajt udruženja.
 1. Tehničke mogućnosti postoje, da se spreči neovlašteno slušanje muzike, na internetu i muzičkim kanalima. Potrebno je zaključati pristup tom sajtu. Ja još nisam čuo, da je neko ušao u Pinkove muzičke kanale a da za to nije platio. Ovo dokazuje da muzičari mogu da zaštite svoja dela, ako žele.

Ovako drugi pišu o ovom problemu, o  SOKOJ-u, o ministru u vladi R. Srbije Mlađanu Dinkiću!

 Citat iz novina Njuz od 24 februara 2011 god.

Kako zaustavit pljačku malih privrednika od strane SOKOJ-a BEOGRAD, 24. februar 2011, (Njuz)  Mlađan Dinkić će novac koji je dobio od SOKOJ-a na ime autorskih prava za tri pesme, najverovatnije potrošiti na kupovinu luksuznog kompleta šoljica za kafu, kao i na druge potrepštine za novi stan u koji se nedavno uselio, saznaje Njuz u pres službi bivšeg ministra ekonomije.

šoljice koje će Dinkić uskoro kupiti predstavljaju unikat i, kako saznajemo, vrede oko 350.000 dinara. Naš izvor kaže da će, osim praktične vrednosti koju imaju, te šoljice i na statusnom nivou pokazati ono što je pokazala SOKOJ-eva lista najslučajnijih pesama, a to je da je Mlađan Dinkić bolji od Cece, Jelene Karleuše i Vlade Georgijeva zajedno.  Završen citat.

Ovo pokazuje da ministri vlade R. Srbije učestvuju u pljačkanju privrednika Srbije, i da su oni glavni ideolozi u pljačkaškom društvu SOKOJ, u ovom slučaju Mlađan Dinkić.

Zaključak !

 Ukoliko se organizujemo, mi ovaj zakon možemo promeniti, a tako ćemo zaštititi svoj novčanik.

 POZIV!!!

POZIVAM VLASNIKE: KAFIĆA, KAFANA, RESTORANA, BUTIKA, LOKALNIH RADIO STANICA I SVIH ONIH KOJI PLAĆAJU POREZ SOKOJU, DA SE JAVE, DA SE ORGANIZUJEMO I DA NATERAMO VLAST DA UKINE OVAJ NERAZUMNI ZAKON.

PRESTANITE DA SE LJUTITE KO KALIMERO, (KALIMERO JE JUNAK IZ CRTANOG FILMA, KOJI NIŠTA NIJE RADIO VEĆ JE SAMO VIKAO:  NEPRAVDA, PA TO JE NEPRAVDA ), DIGNITE GLAS I BORITE SE ZA SVOJE INTERESE, UKOLIKO SE VI NE BUDETE BORILI ZA SEBE, NEĆE NIKO DRUGI.

GOSPODO, AKO BUDETE ĆUTALI,  VI ĆE TE OVAJ POREZ  SOKOJU PLAĆATI JOŠ 100 godina.

NAPOMENA!!!

Ovaj zakon, koji dozvoljava SOKOJ-u da pljačka privrednike, donela je vlada Mirka Cvetkovića, DS 2011 godine, odnosno, ona je saučesnik ove pljačke.

Zakon koji omogućava SOKOJ-u da pljačka privrednike Srbije i danas važi, nije ga vlada SNS promenila, a mogla je i trebala je da to uradi. Vlada R. Srbije, vlada SNS iz 2023 godine, podržavaju i omogućavaju ovu pljačku privrednika, koju vrši SOKOJ.

Ovaj zakon se može promeniti kroz građansku inicijativu, to znači: treba se organizovati, treba ovaj projekat prestaviti javnosti po principu plaćenog oglasa, treba napisati predlog izmene zakona o intelektualnoj svojini, i treba skupiti 30.000 potpisa za izmenu predmetnog zakona, a ti potpisi će omogućiti, da zakon dođe u skupštinsku proceduru.

Vi sudite i ocenjujte, koliko je ovaj projekat vredan!!!

TOLIKO OD NAS!!!  Udruženje Privrednici Srbije i Udruženje građevinskih inženjera Srbije  UGIS !!!

SAD STE VI NA REDU!!!!!

Kako zaustavit pljačku malih privrednika od strane SOKOJ-a

Sa poštovanjem!!

Autor!

Ing. Vujanović Živojin

Naslovna
Naslovna
Naslovna
Scroll to Top